Naast endoscopische resectie en radiofrequente ablatie bestaan nog een aantal andere behandeling van Barrett slokdarm. Deze worden echter in veel mindere mate toegepast.

Argonplasma coagulatie

Argonplasma coagulatie is een endoscopische techniek waarbij het Barrett slokdarm met een speciaal dunne katheter wordt weggebrand. De behandeling wordt uitgevoerd door de MDL-arts op de endoscopie afdeling van uw ziekenhuis. Door de endoscoop wordt een katheter opgevoerd en tot dicht op het Barrett slijmvlies gebracht. Vanuit het uiteinde van de katheter wordt argon gas uitgeblazen, dat een elektrische stroom naar het Barrett slijmvlies geleidt. Hierdoor wordt dit slijmvlies plaatselijk verhit. Op deze manier kunnen kleine gebieden met Barrett slijmvlies worden weggebrand, waarna dit laagje afsterft. Hierna zal de slokdarm genezen en groeit het oorspronkelijke slijmvlies terug.

Chirurgie

Wanneer er sprake is van een vergevorderd stadium van slokdarmkanker, is endoscopische behandeling niet een geschikte therapie. In sommige gevallen blijkt dit pas op grond van de weefselstukjes die via endoscopische resectie zijn weggehaald. Deze weefselstukjes worden onderzocht door een patholoog. Op basis van een aantal kenmerken kan de patholoog aangeven in welk stadium de kanker zich bevindt. De kans op uitzaaiingen naar lymfeklieren neemt toe naarmate het stadium vordert. Wanneer het risico op uitzaaiingen als te hoog wordt ingeschat, zal overwogen worden om een aanvullende operatie uit te voeren. Hierbij worden naast de slokdarm ook de lymfeklieren rondom verwijderd. De beslissing tot deze ingrijpende operatie is sterk afhankelijk van meerdere factoren en zal per patiënt moeten worden bekeken.