Bij een endoscopische resectie wordt een deel van de meest oppervlakkige laag (slijmvlies) van de slokdarm verwijderd omdat hier dysplasie of een vroege vorm van kanker in zit. De behandeling wordt uitgevoerd door de MDL-arts op de endoscopie afdeling van uw ziekenhuis. Er wordt gebruik gemaakt van een endoscoop met een camera, waar ook kleine instrumenten doorheen kunnen. Er bestaan meerdere manieren om stukjes slijmvlies te verwijderen. Wij hanteren een techniek die bewezen veilig, snel en effectief is. Op de endoscoop zit een doorzichtig kapje, waarin het slijmvlies wordt gezogen. Er wordt vervolgens een rubber elastiekje aangebracht om het slijmvlies. Hierdoor ontstaat een bolletje. Vervolgens wordt om het bolletje een metalen lus gelegd en deze wordt aangetrokken. Door deze metalen lus wordt een elektrische stroom geleid waardoor het bolletje wordt afgesneden van de ondergrond. In het slijmvlies ontstaat nu een wondje. Deze techniek kan tijdens dezelfde procedure meerdere malen worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de omvang van het onrustige slijmvlies. Het afgesneden bolletje(s) wordt met de endoscoop via de mond weer naar buiten gebracht. Deze worden opgestuurd voor microscopisch onderzoek. De uitslagen hiervan worden na enkele weken met u telefonisch of op de polikliniek besproken.
Risico’s en complicaties
Endoscopische resectie is in ervaren handen een relatief veilige behandeling met een laag complicatierisico. Er zijn echter wel een aantal risico’s waar rekening gehouden moet worden.
Bloeding: Tijdens de behandeling kan een bloedvaatje geraakt worden. Hierdoor kan een bloeding ontstaan. Wanneer dit optreedt, zal dit direct worden behandeld. Een bloeding kan ook enige tijd (tot 1 week) na de behandeling ontstaan en is een reden om met spoed naar het ziekenhuis te gaan. Over het algemeen kan dit goed met een nieuwe endoscopie worden behandeld.
Perforatie: Een complicatie die zeer zelden voorkomt, is een perforatie. Dit betekent dat een gaatje is ontstaan in de wand van de slokdarm. Dit wordt meestal direct tijdens of snel na de ingreep duidelijk. Een perforatie kan via verschillende endoscopische technieken behandeld worden, maar in sommige gevallen is toch een operatie noodzakelijk.
Pijn: De eerste dagen na de behandeling kunt u last hebben van lichte pijn achter het borstbeen of in de bovenbuik. Ook eten en drinken kan pijnlijk ervaren worden. Naast de zuurremmende medicatie kan paracetamol worden ingenomen, maximaal vier maal daags 2 tabletten van 500 mg.
Vernauwing: In de weken na de behandeling zal het wondje in de slokdarm herstellen. Het ontstaan van littekenvorming en/of zwelling kan in een klein deel van de patiënten leiden tot een vernauwing in de slokdarm. Hierdoor kan het eten en drinken minder goed passeren. Over het algemeen kan dit goed via een nieuwe endoscopie opgerekt worden.